Kia Sorento, veel rijplezier

De Kia Sorento, veel rijplezier

De nieuwe Kia Sorento oogt als een eigentijdse, eigenzinnige en trendy auto. Eindelijk een mooie, meer ‘Europese’ lijn en vormgeving….! Zowel het front, de zijkant als de achterzijde ogen sportief, leuk en innoverend. Dat is in het verleden wel anders geweest… !

 

Via de brede deuren, laat je je neervlijen op de uitdagende zetels, instelbaar in alle mogelijke standen en perfect ondersteunend. Zetels, die trouwens automatisch naar achteren schuiven om in- en uitstappen vlot te laten verlopen. Tegelijkertijd wordt je verwelkomd door een kort en prettig licht-  en klankspel… Alle instrumenten en schakelaars zijn mooi gepositioneerd en duidelijk afleesbaar. Het is wel even wennen aan de vele fliptoetsen.

Het instrumentenbord bestaat uit twee smart screens en wordt nog eens ondersteund door een derde, weerspiegelend in de voorruit, met opgave van de gereden snelheid, maximum toegelaten snelheid en GPS gegevens. Perfect leesbaar voor de bestuurder en niet storend. In het begin voelde het wat onwennig , maar spoedig bleek dit een krachtig hulpmiddel.

Het stuurwiel is mooi in de hand liggend, uitgebreid manueel regelbaar en ook uitgerust met ‘flippers’ om de 8-bak manueel te schakelen wanneer je dat zou willen. Verder is deze Sorento uitgerust met alle mogelijke en denkbare veiligheidssnufjes zoals rijstrook assist, smart cruise control en veel meer, maar we beleefden het meeste nut en  plezier aan de 360° parkeercamera’s, die je tijdens het manoeuvreren een duidelijk beeld gaven voor-, achter- EN bovenaan.

Wat we ook echt konden appreciëren, waren de ‘dode hoek’ camera’s die in de achterruitkijkspiegels gemonteerd waren en die bij het afdraaien naar links of rechts, een duidelijk beeld op de respectievelijke kant van het instrumentenbord in het zicht van de bestuurder, projecteerden. Veiligheid voorop !

‘Onze’ Kia Sorento was een intelligente 4x4, met ook nog drie ‘alle terrein’ standen: Snow, Mud en Sand.  Ja, dus een mooie, sportieve en ruime SUV met heel wat technische snufjes.

Ja, dat was het dan…!?....dat dacht je maar ! Eénmaal vastgeriemd in de stevige zetels en onderweg, blijkt deze Kia Sorento een echte openbaring. Je voelt je onmiddellijk goed in deze auto, die je veel rijplezier bezorgt. Hij is vrij geruisloos, maar toont vooral een verbazend weggedrag en uitmuntende rijkwaliteiten.  De handelbaarheid, zowel op onze Vlaamse vlakke wegen als in de heuvelachtige Ardennen, de ophanging, de stuurinrichting, de vering, de hernemingen, kortom een rijgedrag om U tegen te zeggen.

De leuze: ‘Freude am fahren’ gebruikt de concurrentie wel eens… wel, dat is duidelijk ook van toepassing voor deze Sorento. Het werd een prettige en leuke ervaring, en een plezier om ermee onderweg te zijn.

We reden zowel de 2.2 CRDi diesel als de 1.6 T-gdi + 1,49 KW elektrische motor hybride versie. Persoonlijk vonden we de Dieselversie vlotter rijden door het hogere koppel, maar de hybride versie heeft dan weer andere troeven. En…vergeet ook de 7 jaar garantie niet !  

Kortom, deze KIA Sorento was voor ons een leuke verrassing.

 

Guido Devreker

Free-lance autojournalist

Favorieten ()Uw zoekopdracht opslaan  ()